Vinter OS

Grattis till Sveriges Sebastian Samuelsson som tog silver i skidskytte Vinter OS 2018!

Sebastian Samuelsson

De Olympiska vinterspelen hålls i Sydkorea i år. Varje spel har regler, men några av dem är ganska konstiga. Här är en titt på några av de unika reglerna vid årets vinter OS:

Konståkning

Med tanke på hur många hopp och snurrar du kan titta på i en skridskoåkning, kanske du tror att allting går, men det är inte sant. Att göra en backflip under din rutin är inte tillåtet eftersom du landar på två fötter istället för en. Visste du dessutom att skridskoåkarna kan absorbera upp till 8 gånger sin egen kroppsvikt när de landar ett hopp? Forskare sätter sensorer i åkarnas skridskor för att mäta detta!

Konståkning

Skeleton

I skeleton ligger åkaren på mage på en kälke och åker ner för en isbana. Ett skeletonåk börjar med att åkaren springer med kälken i upp till 50 meter för att få upp fart. Kälken styrs sedan genom att åkaren flyttar sig från sida till sida för att styra in kälken i kurvorna. Som mest kommer de upp i ca 130 km/h och utsätts för upp till 5 g-krafter i kurvona. Skeleton är idag den snabbast växande kälksporten!

Skeleton

Bob

Innan start går funktionärerna runt och mäter temperaturen på bobslädens medar, det är nämligen inte tillåtet att ha uppvärmda medar före start. Visar det sig att laget på något sätt har värmt medarna innan start kan hela laget bli diskvalificerat. Bob har tillhört de Olympiska vinterspelen sedan 1924.

Bob

Curling

Curling är en riktig precisionssport där spelarna turas om att skjuta iväg en handtagsförsedd granitsten mot en måltavla målad på isen. Om, för en eller annan märklig anledning, stenen skulle gå sönder medan den spelas, finns det en regel som kallas “Spiral av Curling” för att bestämma var ersättningsstenen ska sättas. Om lagen inte kan komma överens om var man ska placera den, börjar spelet om igen. Dessutom väger varje curlingsten upp till 19 kilo!

Curling

Rodel

Allt du behöver för rodel är en släde, en hjälm och en enorm mängd tapperhet att glida i höga hastigheter ner en isig sluttning! Men det krävs också en minimumvikt – män måste väga minst 90 kg och kvinnor 75 kg för att kvalificera sig. Men oroa dig inte om du är för lätt för dessa krav, det finns faktiskt en regel som låter dig fästa vikter mot dig själv för att se till att du når minimivikten.

Rodel

Hockey

Om du gillar att spela hockey med ett stort krökt blad på din klubba, får du inte använda den klubban i OS. Inga banankurvor här – det finns en regel som säger att spelare endast får ha en vinkel på maximalt 1,5 centimeter. Det kan ställa till problem för spelare som är vana vid att spela med en större vinkel!

Hockey

Snowboard

I år kommer OS att ha en ny snowboardtävling som heter Big Air. Där bedöms åkarna på ett enda stort hopp med tricks! Låter coolt men i finalen finns det en hake. Idrottarna får tre försök att göra sitt bästa tricks, men de måste snurra i motsatta riktningar på hopp som markeras. Så om det första tricket är en frontside-spinn, så måste det andra tricket som räknas för poäng vara en backspin.

Snowboard

Backhoppning

Inga händer! Det är grymt att titta på när skidhoppare flyger genom luften från en jätteramp. När de landar säger reglerna att de inte får röra marken med sina händer, även för en sekund! Om de gör det, räknas hoppet inte. 7 sekunder är den genomsnittliga tiden en åkare är i luften. På den tiden kan de ta sig över 250 meter. Det är längre än två fotbollsplaner!

Backhoppning

Det finns fyra nya sporter i årets vinter OS: Snowboard Big Air, Mixed Doubles Curling, Mixed Team Alpin Skidåkning och Mass Start Speed Skating.

Fun fact: Vikten av en guldmedalj för vinterspelen 2018 är 586 gram – den tyngsta i olympiska historien. Det är ungefär samma som ett par löparskor!

Guldmedalj