SmellWell tar snabbt och effektivt bort fukt och dålig lukt ur skor och träningsutrustning.

Vi lever i konstant rädsla för den fruktansvärda odören, även kallad fotsvett. Men få av oss vet varför den uppstår, hur den kan frodas och framförallt vad man kan göra för att motverka den. Fortsätt läsa och slipp illaluktande fötter och skor.

Därför utvecklas en illa lukt i skorna

För att bena ut detta måste vi först se vart lukten börjar. Många tror att det är vårt svett som luktar, men så är inte fallet. När vi använder våra skor trillar minutiösa hudflagor av död hud från fötterna av – en skrovmåltid för bakterier och svampar.

När dessa bakterier och svampar har ätit klart bildas en biprodukt som sticker i våra näsor och skapar dålig stämning bland de närmaste av vänner. Denna process sker i en fuktig miljö, precis en sådan miljö som finns i exempelvis idrottsskor efter ett träningspass. Genom att låta skorna torka ordentligt efter ett träningspass motverkar du fukt och dålig lukt.

För att hitta orsaken till illaluktande fotsvett måste vi först gå till botten med vad som händer när vi svettas. Svett är kroppens sätt att justera kroppstemperaturen. I kroppen finns sensorer som hela tiden känner av kroppstemperaturen. Ifall det är varmt ute eller när vi utför en fysiskt krävande aktivitet, triggas dessa sensorer och signalerar till hjärnan att vi måste sänka temperaturen. Via nervsystemet går det ut en signal till svettkörtlarna att börja utsöndra svett för att på så sätt leda bort värmen från kroppen. Vätska leder som bekant värme mycket mer effektivt än luft och när svett avdunstar från huden tar den med sig kroppens överskottsvärme.

Svettkörtlarna finns över hela kroppen och svetten från dem består till 99% av vatten. Resterande 1% består av olika salter och mineraler från kroppen. Vårt svett luktar alltså inte illa i sig – det är först när bakterier och svampar börjar frossa i hudflagor, fett och protein från vår kropp som odören snart är ett faktum.

Motverka den dåliga lukten

Biprodukten från dessa bakterier är svavelaktiga ämnen som har en förmåga att förpesta den omgivande miljön med en otrevlig lukt. Illaluktande skor och fötter är inte roligt. Som tur är finns det både huskurer och flera olika alternativ på marknaden för att behandla fotlukt och illaluktande dojor.

Varför inte testa att använda kända huskurer som tepåsar, apelsinskal eller bikarbonat. Gärna tillsammans med små vardagliga knep som:

  • Låt skorna luftas, både under natt och dagtid. Byt skor ofta, gärna varje dag.
  • Torka ordentligt både i och på utsidan av dina skor.
  • Använd strumpor i skorna för att förebygga att den döda huden hamnar direkt i skorna
  • Försök hitta orsaken till den dåliga lukten, kanske har dina skor innesulor av textil som tenderar att dra åt sig mer fukt. Testa att byta till sulor av naturmaterial.
  • Blöta fötter i dina skor är inte att rekommendera, låt torka innan du stoppar dem i skor.

Därför föredrar vi SmellWell som botemedel mot våra illaluktande skor

I dag finns allt ifrån sprayer till doftbollar som ska ta bort dålig lukt i våra skor. Där de flesta alternativa metoder sprayar in mer fukt och skapar en mysig miljö för bakterierna går SmellWell direkt på källan till problemet. Med en påse i vardera sko ser SmellWell till att inte bara maskera lukten utan ta bort den helt. SmellWell absorberar fukten och skapar en torr miljö som gör att bakterier flyr långväga och dina skor förblir sådär härligt fräscha.