Tänk positivt under hösten!

Tänk positivt under hösten!

Att humöret dalar under hösten är vanligt, men för vissa präglas perioden av säsongsdepressioner. Kontrasten när sommar övergår till mörker, kyla och vardagsrutiner blir för mycket för vissa. Faktum är att du på egen hand kan påverka måendet och göra hösten till en succé – och här är ett par effektiva strategier.

Ljus – massor av ljus

Sveriges nordliga breddgrader är kanske den största orsaken till deppighet. I takt med att dagsljuset minskar upplever många människor trötthet, nedstämdhet och minskad motivation. Orsakerna är inte helt klarlagda, men teorier om sjunkande melatonin, obalans i serotoninsystemet eller D-vitaminbrist florerar.

Det forskarna med säkerhet kan säga är att problemet med höstdepression i princip inte förekommer i soliga länder. Logiskt sett är måendet kopplat till ljus. Spendera därför tid utomhus under dygnets ljusaste timmar. När mörkret har fallit, se till att tända mängder av lampor i hemmet. Dessa knep gör att det minskade dagsljuset upplevs mindre påfrestande.

Tänk positivt under hösten!

Mer motion och mindre stress

Höstens arbetsrutiner leder till timmar av stillasittande, vilket i sin tur ökar risken för stress. Även om det tar emot – försök att röra på dig. En halvtimmas promenad ett par gånger i veckan har positiva effekter på ork, förbränning och framför allt för produktionen av hjärnans egna lyckoämnen.

Autonoma nervsystemet reglerar hjärtrytm, blodtryck, matsmältning och flera av kroppens viktigaste funktioner. Systemet är också känt för funktionen “fight or flight”, en kvarleva från jägarsamhället. Ditt system gör inte skillnad på dess ursprungliga funktion, exempelvis att skapa en adrenalinreaktion för att springa från vilda djur, eller ”hotet” från en deadline. Långvarigt riskerar stress att skapa följdsjukdomar och förvärra ångesten – med andra ord, stressa mindre. Det finns många sätt att reducera stress; planera, promenera, meditera är bara några av dem.

Tänk positivt – hösten är mysig!

Ofta är det negativa tankespiraler som spökar – försök tänka om! Hösten blir vad du gör den till. Tänd lite värmeljus, drick en värmande kopp té och njut av en bra film, samtidigt som regnet smattrar mot fönstret. Åk till närmsta butik och handla nya filtar och kuddar att kura in dig i. Och framför allt – njut av helgerna. Spendera tid med personer du tycker om och ägna dig åt aktiviteter som du mår bra av.

Har du egna tips att dela med dig av?

Tänk positivt under hösten!
KÖP SMELLWELL NU