Att ridkläder luktar häst vet de flesta, men att stövlarna luktar pyton efter ett hårt träningspass kanske man inte tänker på. Maja Haglund, syster till en av grundarna på SmellWell, är dock väl medveten om detta. Hon blev därför tacksam när storebrorsan började utveckla en produkt som kunde råda bot på detta.

Maja Haglund fick vara med under produktutvecklingen och där kom hennes ridstövlar väl till pass. Hon tränar utomhus nästan året om och på hösten när regnet ligger i luften är det inte bara doften av häst som gör sig påmind i bilen på väg hem från träningarna. Den odör som sprider sig från stövlarna är näst intill trafikfarlig.

Alla som vistats i ett stall vet hur ridstövlarna ser ut efter att ha gått in och ut med hästarna, förberett inför ridturen och mockat boxarna. De flesta ridstövlar är dessutom tillverkade i läder, vilket gör att de inte går att spola av. I bästa fall kan man torka av dom med en fuktig trasa.

Maja rider främst på islandshästar. Rasen härstammar, som namnet antyder, från Island där de har funnits i över 1200 år. I Sverige är islandshästen den tredje populäraste hästrasen i Sverige då rasen är perfekt för fritids- och turridning. Något som är unikt för islandshästen är att den har 5 gångarter, till skillnad från 3 som andra hästar har. En vanlig fördom om islandshästen är att den har ett lugnt temperament och därför passar nybörjare. Detta är dock fel och hästens temperament varierar mycket från individ till individ.

Islandshästen kom till Sverige redan i slutet av 1800-talet. Den blev snabbt populär som en liten, uthållig arbetshäst. Hästarna användes av bönder för att mer effektivt kunna bedriva sitt jordbruk. Det skulle dröja till 1969 innan de första ridhästarna skulle börja importeras från Island. Idag finns ca 27000 islandshästar i Sverige.

Något som är intressant är att när en islandshäst väl har lämnat Island får den inte komma tillbaka. Detta beror på att hästarna på Island har varit isolerade under lång tid och är därför i många fall in vaccinerade – skulle en häst komma tillbaka med en sjukdom finns det därför risk för att hela populationen drabbas.

När Maja fick testa de första prototyperna av det som sedan skulle bli SmellWell blev hon förvånad över hur effektivt de små påsarna tog bort den dålig lukten i stövlarna och snabbt hittade hon fler användningsområden. Ridhjälmen och handskarna, som även de har en tendens att börja lukta, fick sig en omgång med SmellWell mellan träningstillfällena.

Maja tycker att det bästa med SmellWell, förutom att de verkligen fungerar, är de fina mönstren och när det är dags för nya motiv är hon givetvis med som smakråd. Maja är en given ambassadör och numera är alla ryttare i stallet flitiga använder av SmellWell!

Flower Power SmellWell , häst