Emma Bali Överlevnadsguide

Bali Överlevnadsguide – Innan du åker

 • När du bokar hotell, boka genom t.ex com eller liknande, där får du många bra erbjudanden så du kan bo lyxigt för en billig peng. Om du ska leva budget så får du annars räkna med att bo på guesthouse, homestay eller hostel.
 • På Bali har de samma el-uttag som hemma, du behöver alltså inte ta med dig en adapter.
 • Om du ska stanna på Bali i mer än 30 dagar måste du skaffa visum. Detta kan du göra i förhand eller på flygplatsen när du landar. Tänk också på att passet måste vara giltig 6 månader efter att du kommit hem från din resa.
 • Angående vaccinationer gäller det vanliga, att ha twinrix osv. Jag tog ett vaccin som var mot Japansk encefalit, ett vaccin mot hjärninflammation som är obotligt och dödligt. Man måste inte ta det, men jag betalar gärna lite extra pengar (då den är ganska dyr) än att riskera att dö om jag skulle råka få sjukdomen.
 • Köp Lonelyplanets bok om Bali & Lombok. Där hittar du all nödvändig information om allt du kan göra på Bali & Lombok!
Mat Bali Överlevnadsguide

På resan

 • Om någon frågar dig om det är första gången på Bali, säg att det är din andra eller tredje gå Säger du att det är din första gång ser de dig som ett lätt “offer” och det ger dem en fördel i förhandlingar och du får nästan garanterat betala överpris.
 • Att åka taxi är väldigt billigt jämfört med hemma, men som på alla andra ställen kan du pruta ner priset ytterliggare hos taxichauffören. För att vara på den säkra sidan är det bäst att åka med taxibolaget Blue Bird, de kör med taxameter. I Canggu är det inte tillåtet att åka med taxibolagen, Uber eller GoJek, då de vill hålla staden så lokal som möjligt.
 • Du kan ta ut pengar på ATMs, men var vaksam för om ditt kort blir skimmat. Ska du växla pengar på växlingskontor är det bra om du har koll på kursen, då de lätt kan lura dig annars.
 • Wi-fi finns på nästan alla restauranger och hotell, men notera att det kan vara långsamt.
 • Allt på Bali är otroligt billigt, så passa på att unna dig massage, manikyr/pedikyr och andra kul saker du annars inte vill lägga pengar på hemma.
 • Risken för Malaria är näst intill obefintlig på Bali, på Lombok är risken lite högre men det räcker med myggspray och myggnät. För att vara på den säkra sidan är det bäst att lyssna på sin vaccinationsläkare. Däremot är Denguefeber vanligare, jag fick det en gång och tro mig, det är INTE kul! Skydda dig ordentligt och se till att inte lukta svett (haha) så ska myggen hålla sig borta!
 • Ska du surfa som nybörjare så är Kuta beach den bästa stranden. Där hittar du killar som hyr ut brädor och som också ger lektioner till ett rimligt pris. Som jag skrev i förra blogginlägget är även Lapoint ett utmärkt ställe att vara på för att lära sig surfa eller fräscha upp kunskaperna lite.
SmellWell Bali Överlevnadsguide

Trafik och säkerhet

 • Det är vänstertrafik på Bali, vilket ökar förvirringen till en början. Här finns knappt några skyltar och övergångsställena kan du inte gå tryggt över. Se dig för! Här får du som gående anpassa dig till bilarna och mopederna. Så fort du ser en lucka, kan du springa över. Tänk på att ingen stannar för dig. Samma sak gäller när du kör moped, det är bara att flyta in i trafiken och köra försiktigt.
 • På Bali gäller inte ditt vanliga körkort, blir du stannad och inte har ett internationellt körkort att visa upp kommer du få betala böter. Kör med hjälm, kör försiktigt och se till att knäppet sitter å Missar du detta kan du få betala böter om du blir stannad. Polisen är i stor omfattning korrupt. Ett tips är att ha kanske 200.000IDR löst i moppen när du kör som du kan ge till polisen om de stannar dig. Säg att det är allt du har, för de kan be dig om så mycket som en miljon rupier.
 • Bli inte irriterad för att alla tutar på dig när du kör i trafiken. Att balineserna använder tutan visar bara att du blir omkörd eller ska se upp.

Maten

 • Som på många andra ställen i världen så kan du inte dricka kranvattnet på På vissa hostels och bl.a Lapoint har de en vattentunna som man kan ta gratis vatten i från.
 • Ät helst inte mat från gatukök. Maten ska vara rykande varm när du får den och maten ska vara genomstekt/genomkokt. Ät heller inte från buffé då den maten kan ha stått framme i flera timmar.
 • Är du i en bar där du känner att något inte står rätt till så var försiktig. Spriten här kan vara livsfarlig då de kan finnas metanol i den. Drick ölen Bintang, den är god, till och med för de som inte dricker öl!

 

Sist men inte minst, använd ditt sunda förnuft så klarar du dig fint!