Här i vårt avlånga land behöver vi knappast berätta hur vi firar midsommar för det vet alla. Däremot är det inte alla som vet var traditionen har sitt ursprung. Dagen firades ursprungligen till Johannes Döparens ära. Han föddes den 24 juni. Idag är det få som känner till denna koppling. Nu firar vi alltid en fredag men datumet kan variera mellan den 20 och 26 juni.

Midsommarstången är den vanligaste symbolen för midsommar – även om blomsterkransen, jordgubbstårtan, matjesillen och nubben inte kommer långt efter. Midsommarstången eller majstången som den också kallas (jfr eng. ”Maypole”) kommer inte från månaden maj, utan från ordet ”maja”, som betyder ’att smycka med löv’. Man trodde också att man genom att ”sätta löv i åkrarna” skulle kunna skydda åkerns gröda från missväxt.

Förr I tiden var det vanligt att unga flickor gick ut på kvällen för att plocka 7 sorters blommor. Dessa skulle plockas under tystnad för att sedan läggas under kudden. Målet var att drömma om sin blivande man. Hur vanligt det var att drömmen slog in är svårt att veta men det blev säkert en och annan ”Midsommarnatts dröm”.

Sommarsolståndet inträffar den 21/6 vilket innebär att midsommarnatten är en av våra ljusaste nätter…  I SmellWell’s hemstad Varberg, på västkusten går solen ner kl. 22.06 och upp igen kl. 04.15 denna natt. I Kiruna I norr går solen upp kl. 00.22 för att åter stiga kl. 01.09. Midsommar är familjens, vännernas och ungdomarnas tid! En tid då det är värt att stanna uppe för att soluppgången med någon du håller av.

Låt oss nu förbereda oss för sång, dans, lekar och umgänge med familj och vänner! Vill ni ha inspiration till sånger, lekar eller recept hur man binder sin krans – följ gärna länkarna nedan.

Sånghäfte:       http://www.sanghafte.se/dryckesvisor/snapsvisor.aspx

Lekar:                 http://lekarkivet.se/lekar.php?kat=12

Bind en midsommarkrans:
http://www.expressen.se/leva-och-bo/bind-enkelt-den-basta-midsommarkransen/