Vi börjar från början.
För flera tusen år sedan var det extremt viktigt för människor att kunna stå emot många typer av sjukdomar, virus och bakterier. Detta gjordes genom ett starkt immunförsvar – ju bredare immunförvar desto bättre. Genom att föröka sig med individer med så olika immunförsvar från sitt eget som det bara gick kunde således avkomman få delar av båda föräldrarnas och större chans att överleva. För att veta vad den andra individen hade för immunförsvar använda man något som kallas feromoner. Dessa feromoner är en mystisk doft i princip alla varelser utsöndrar och som registreras undermedvetet. Således är det extremt svårt att forska på dem. Det är därför omstritt om hur stor roll dessa spelar i modern tid – men man är säker på att det har ett litet finger med i spelet.

Feromoner används av många arter, vanligt bland insekter är att man använder feromoner dels för att hitta partner och dels för att förvirra fiender. Fiskar söndrar ut feromoner vid hotfulla situationer för att varna andra fiskar om fara. För att försöka ge ett exempel på dessa feromoner kan du tänka på om du någon gång har luktat på någon och känt att denna person luktar naturligt gott då är det förmodligen feromonerna som ligger och spökar!

Att lukt kan påverka attraktivitet är vida känt – en skvätt svett är inte fett. Men visste du att man faktiskt kan äta sig till att lukta mer attraktivt?

Men kan man påverka dessa feromoner? Tyvärr är det svårt att påverka feromoner eftersom man då måste påverka hela sitt immunförsvar, men en sak är säker – du kan hjälpa feromonerna på traven! Genom att hålla din svettlukt under kontroll ger du feromonerna en chans att glänsa.

pexels-photo-106877

Enligt en studie (http://www.ehbonline.org/article/S1090-5138(16)30193-3/abstract?cc=y=) som gjordes i Australien verkar det inte handla så mycket om vad du äter, utan snarare vad du inte äter. Studien påvisar att mindre kolhydrater ger mindre svettlukt – och således mer plats åt feromoner! Det du verkligen skall fokusera på att glufsa i dig är grönt och frukt, inte bara för andras skull utan också även för din egen! Ett sunt leverne syns nämligen utåt – hudtoner, hårlyster och inte minst svett påverkas allt av vad du stoppar i dig.