Hur man får bort dålig lukt i skor
KÖP SMELLWELL NU

Ibland är det obegripligt hur ett par fötter kan åstadkomma så mycket lukt. Dessutom har fotsvett en tendens att sätta sig i skorna och ge lukt som inte ger sig utan kamp. Hur vinner du kampen mot illaluktande skor? Det har vi svaret på.

När det redan är “försent”

Vi fattar – skadan är alltså redan skedd. Dina galet dyra löparskor luktar värre än kattlådan och inget tycks hjälpa. Det första du bör testa är att stoppa in skorna i frysen. Eftersom lukten kommer från bakterier är en metod att stoppa ner skorna i en påse för att sedan frysa ihjäl dem. En annan metod, som ofta tillämpas på klädesplagg, är att massera in ättikssprit i skoinläggen. Låt sedan skorna stå över natten. För att göra skorna hygieniska i efterhand rekommenderas också att fräscha upp med exempelvis SmellWell – nu luktar de nästan som nya. Gör det till en vana för att undvika framtida odörer.

Förebygg dålig lukt

Märker du att skorna börjar lukta, eller har du lyckats ta bort lukt som du inte vill ha tillbaka? Då är vårt bästa tips att hålla skorna torra och använda luktborttagare. Efter träning lägger du i en påse SmellWell. Produkten absorberar fukt och avger en fräsch doft. På så sätt undviker du att ge bakterierna den miljö de föredrar – varmt och fuktigt. Ställ gärna skorna svalt när de är torra.

Ett annat bra tips är att ha rena fötter innan skorna används. Ta ett fotbad innan träning, då får du bort svett och bakterier. Använd heller aldrig skorna utan strumpor. Att stoppa ner bara fötter är bästa sättet att skapa en bakterieodling – och det vill du undvika.

Hur man får bort dålig lukt i skor

Andra huskurer

Egentligen finns inga rätt eller fel när det kommer till att behandla illaluktande skor. Om ingenting verkar hjälpa finns en rad tips att testa innan skorna åker i soptunnan. Nedan listas ett par metoder som kan fungera.

  • Släng skorna i tvättmaskinen. Blanda tvättmedel med ättika och citronsyra. Låt skorna sedan lufttorka utomhus.
  • Doppa en bomullstuss i alkohol och torka av insidan av skorna. Detta kan döda bakterierna.
  • Lägg bakpulver i skorna och låt de stå över natten. Förhoppningsvis absorberar pulvret odören. Dammsug upp resterna dagen efter.
Hur man får bort dålig lukt i skor
KÖP SMELLWELL NU