Även om det är roligt att köpa nya skor är det inte lika trevligt när andra par går sönder.

Faktum är att du på egen hand kan förlänga skornas livslängd genom ganska små medel. Skovård gynnar både skorna, fötterna och plånboken. Här ger vi dig några riktigt bra tips för att hålla dina skor i toppskick under hösten.

SmellWell Skovård

Impregnera skorna

Vi vet alldeles för väl att med hösten kommer regnet. Dåligt väder, smutsig jord och vatten sliter väldigt mycket på skorna, som dagligen utsätts för dessa påfrestningar under höstperioden. Genom att impregnera skorna skapas ett skyddande lager som håller fukten ute. Om du däremot redan har skor av exempelvis Gore-Tex-material behövs det inte. Impregneringsspray kan användas till de flesta typer av skomaterial som läder, mocka, textil eller syntet. Läs förpackningen noga innan för att undvika fel spray till fel skor, eftersom det kan förstöra skorna.

Borsta och rengör

Alla skor behöver rengöras, helst dagligen. Genom att köpa en skoborste kan du rutinmässigt borsta av skorna när du kommer hem. Tycker du att skoborste är onödigt går det även att använda en fuktig trasa eller liknande. Tänk dock på att material som läder eller mocka kostar mer, samtidigt som det kräver mer omsorg. En tumregel är att ju mer tid du ägnar åt skorna, desto längre håller de – både utseendemässigt och funktionsmässigt.

SmellWell Skovård

Skokräm är viktigt för skicket

Tipset gäller framför allt skor i läder och mocka, även om det också rekommenderas till textil. Skokräm ger näring åt materialet och ger skorna ett riktigt vackert utseende. Du hittar krämer i olika skobutiker och kan välja mellan både tub och burk.

Håll skorna fräscha

Illaluktande skor och fotsvett är inte populärt – vare sig skorna är billiga eller dyra. God fotvård håller bakterierna borta – och visst kan det vara skönt att ta ett höstligt fotbad innan promenaden? Efter du kommit hem bör du se till att skorna hålls torra. Lägg i en påse SmellWell, låt produkten absorbera fukten och ge skorna en fräsch doft. Har du möjlighet att vädra skorna utomhus åtminstone en gång i veckan är det också ett plus.

SmellWell Skovård