Fotsvamp

Förebygg fotsvamp, vi kan knepen!

Men det är inte allt. I detta inlägg går vi igenom begreppet fotsvamp och de vanligaste symtomen. Vi tipsar också om naturliga och receptfria läkemedel.

Vad är fotsvamp?

Precis som det låter så är fotsvamp en sorts svampinfektion, även kallad tinea pedis. Den kan uppstå hos barn och vuxna. Infektionen orsakas av mikroskopiskt små svampar. Den trivs i fuktiga och trånga miljöer, som mellan tårna. Har man otur och inte behandlar kan infektionen sprida sig till naglar, ljumskar och även händerna.

Tinea Pedis drabbar ungefär hälften av Sveriges befolkning under någon gång i livet.

Fotsvamp

Så vet du om du har en svampinfektion på fötterna?

De vanligaste symtomen för fotsvamp är att huden börjar flagna. Du kan uppleva att det börjar klia, svida och huden kan bli röd. Ett inte lika vanligt symtom är att du får blåsor där svampinfektionen är belägen. Symtomen kan uppkomma mellan tårna, på sidan av foten eller på sulan.

Infektionen kan förväxlas med andra sjukdomar som eksem. Därför bör du alltid uppsöka en läkare för rådgivning om du är osäker. Du bör alltid uppsöka läkare om smittan uppstår hos barn under 10 år.

Fotsvamp

Varför uppstår fotsvamp

Svampinfektion uppstår oftast genom smitta, från exempel allmänna omklädningsrum, duschar och simhallar. Som det engelska namnet “Athlete’s Foot” påpekar så har idrottsmän och idrottskvinnor lättare för att utveckla fotsvamp. Eftersom svampen trivs i fuktiga, välanvända och täta skor.

Behandla fotsvamp

Fotsvamp mellan tårna eller på fötterna kan kännas obehagligt men det är inget att oroa sig över. Det finns idag flera botemedel. På apoteket hittar du receptfria läkemedel som geler eller krämer. Exempel är Lamisil dermgel och Pevaryl. De arbetar för att eliminera svampen.

Under nästa rubrik hittar du 8 huskurer som kan hjälpa mot besvären.

Tips! Viktigt att du alltid fullföljer hela fotsvamp behandlingen även om besvären blir bättre efter någon eller några dagar.

Våga prova huskurer

Som för alla åkommor och besvär finns det huskurer runt om på nätet. Du visste antagligen redan att vitlök är bra för förkylning och att kokosolja kan rädda både hår och hud. Men visste du att dessa två ingredienser även går att använda mot athletes foot?

De naturliga huskurerna arbetar för att behandla fotsvampen genom att stabilisera pH-värdet i huden med hjälp av naturliga syror. Med ett korrekt pH-värde skapas en miljö där fotsvampen inte kan överleva.

Här hittar du en lista på några huskurer som jag fann intressanta att testa. Men glöm inte att det alltid kan vara en klok ide att uppsöka ett apotek.

 • Pressa vitlök och blanda med olivolja. Badda blandningen direkt på svampinfektionen med hjälp av en bomullstuss eller liknande.

Fotsvamp - Vitlök och olivolja

 • Vissa oljor som bland annat oregano och lavendel ska ha en hjälpande effekt mot fotsvamp. Badda även dessa direkt på området.

Fotsvamp - olja och örter

 • Tea tree olja, för bästa effekt blanda några droppar med kokosolja för att sedan massera in på infektionen.

Fotsvamp - tea tree olja

 • Testa ett fotbad med blandningen äppelcidervinäger och vatten.

Fotsvamp - äpplecidervinäger och vatten

 • Eller varför inte testa ett fotbad gjort på ½ liter tomatjuice och 3 liter vatten.

Fotsvamp - tomatjuice och vatten

 • Blanda hälften ättiksprit och hälften vatten. Spraya mellan tårna 2 gånger dagligen, morgon och kväll.

Fotsvamp - ättiksprit och vatten

 • En annan huskur som säger sig kunna bota fotsvamp mellan tårna är genom att bada fötterna i en blandning av vatten och blekmedel. VIKTIGT: Var försiktig med andelen blekmedel eftersom det är starkt för huden.

Fotsvamp - blekmedel och vatten

 • Kokosolja innehåller svampdödande egenskaper som ska vara bra för att motverka fotsvamp. Den kan appliceras direkt på den utsatta delen av din fot.

Fotsvamp - kokosolja

Förebygg fotsvampen – uppkomst och återfall

God fot- och skohygien är nyckeln för att undvika att fotsvampen uppstår och återkommer.

TIPS för att motverka svampinfektion på fötterna:

 • Byt strumpor ofta.
 • Tvätta fötterna ofta och gärna i varmt vatten.
 • Fotsvampen trivs i fuktiga miljöer. Var därför noga med att torka fötterna efter tvättning.
 • Tvätta strumpor i minst 60 grader. Då dör svamparna.
 • Undvik täta skor.
 • Glöm inte att ta hand om dina skor. Använd SmellWell för att absorbera upp fukten i skorna och förhindra att svamparna frodas.

Har du ofta problem med fotsvamp kan det vara ett tecken på ett försvagat immunförsvar, i så fall bör du kontakta läkare.

Vill du fräscha upp dina skor och samtidigt minska risken för uppkomst av fotsvamp? Beställ SmellWell här.

Fotsvamp - SmellWell