Förbered dig inför skidsemestern - Skidsemester

Sportlovet och skidsemestern närmar sig med stormsteg. Vare sig du ska stanna i Sverige eller bege dig utomlands till de större skidområdena är de vanligaste frågorna som brukar dyka upp ofta detsamma.

Vi har sammanställt de bästa tipsen för att du ska kunna känna sig så förberedd som möjligt inför den kommande skidresan.

Skidsemester i Sverige eller utomlands?

Den första frågan som många ställer sig är, vart ska vi åka?
Bör man hålla sig här hemma i Sverige eller testa någon av skidorterna utomlands som Val Thorens, Bad Gastein och St Anton.

Valet av skidort beror till största del på vilka behov man har.

Ska man som barnfamilj åka upp för en mysig vecka i snön med skid- och pulkaåkande är de svenska skidorterna som Idre Fjäll och Åre att rekommendera. Fördelar med att stanna i Sverige är:

  • Det är lättare att kunna ta bilen upp vilket kan göra stor skillnad i pris jämfört med att köpa flygbiljetter till hela familjen.
  • Det svenska språket underlättar om man vill att barnen ska gå i skidskola.

Vill man istället ha lite mer äventyr och fart under sin skidresa är de större skidorterna utomlands verkligen att rekommendera. Det är nog inte många som glömmer en after ski i Val Thorens.

Skidutrustning för att slippa frysa

Även om minusgraderna inte känns riktigt lika kalla uppe på fjället som i söder så kan en hel dag ute i backen vara påfrestande för kroppstemperaturen. Se därför till att ha ett bra underställ för att minimera risken att frysa. Ull närmast huden är det som kommer hålla dig varmast.

Förutom underställ är det viktigt att skydda händerna från kyla. Ta gärna med ett par tunnare handskar som du kan använda under dina vanliga skidhandskar om så skulle behövas.

Förbered dig inför skidsemestern - SmellWell är perfekt i pjäxorna

Ta hand om din utrustning

Glöm inte att ta hand om din skidutrustning medan du är iväg. Genom att hänga ut och lufta eller tvätta ditt underställ efter dagens åk kommer de kännas betydligt fräschare använda dagen därpå.

Detsamma gäller med pjäxorna. Lägg SmellWell XL i dina pjäxor över natten. SmellWell absorberar fukten och eliminerar lukten. Dina pjäxor kommer kännas som nya till nästa morgon.

Dessutom kommer din utrustning hålla längre om du tar hand om den.

Du kan köpa dina egna SmellWell HÄR!

Skydda dig mot solen

Nej vi vet, du ska inte åka till Thailand men även på fjället står solen högt och utan solskyddskräm kan du lätt bränna huden. Främst i ansiktet. Packa därför med en solskyddsfaktor och gör som vana att smörja in ansiktet innan du ger dig ut i backen.

Förbered dig inför skidsemestern - Skidresa

En mindre ryggsäck till utflykterna

Är tanken att ni ska högt upp i bergen eller vara ute hela dagen kan det vara bra att ta med en mindre ryggsäck. I denna kan du packa ner det mest nödvändiga som du kommer vara i behov av under dagen. Exempelvis så kan du lägga ner en termos med värmande dryck och en vattenflaska. Ta även med något litet för att höja blodsockret, en bit choklad är aldrig fel samt ett första hjälpen kit.

Spara pengar med färdiglagad mat

Att åka på semester är alltid något härligt men tyvärr kan det många gånger bli en dyr tid. För att kunna skala ner på den ekonomiska biten uppe i fjällen är det klokt att ta med så mycket färdiglagad mat hemifrån som möjligt. På detta sätt sparar ni både pengar och tid från köket. Satsa på grytor och gratänger som lätt kan värmas upp medan ni värmer er i bastun.

Förbered dig inför skidsemestern - Checklista för skidresan

Skidskola – ja eller nej?

Är du eller någon i ditt resesällskap nybörjare på skidor och funderar på att gå i skidskola? Det är inte en dum tanke.

På skidlektioner får du tips och trix från vana skidåkare med lång erfarenhet. Du lär dig åka skidor från grunden och övar du efter lektionerna på egen hand kommer du garanterat känna att du får ut mer av dina åk i backen.

Varför inte sätta hela familjen i skidskola, barnen kan ofta börja från 2-3 års ålder.

Till sist vill vi önska dig en riktigt härlig resa.

Tips! Läs vårt blogginlägg om hur du maximalt tränar inför skidsäsongen HÄR