Vandrare är bland de lyckligaste människorna. Det är ett faktum som framkommit vid flera olika studier: Regelbundna vandringar och klättringar i bergen lindrar och förebygger nedstämdhet, utbrändhet och sorg.

Vandrare är bland de lyckligaste människorna. Det är ett faktum som framkommit vid flera olika studier: Regelbundna vandringar och klättringar i bergen lindrar och förebygger nedstämdhet, utbrändhet och sorg.

Charley befinner sig mitt i sin ”lekplats”: de franska Alperna. Foton av Charley Radcliffe.
En ”get-away” i bergen har en påverkan som ett antidepressivt medel. Med varje höjdskillnad du passerar, förflyttar du dig längre bort från vardagen och lämnar alla dina problem bakom dig, nere i dalen. Studier visar att träning utomhus i frisk luft påverkar din hjärna på ett positivt sätt. Vandring är som balsam för kropp och själ.

“När andra vaknar och trängs på överfyllda tåg för att ta sig till jobbet, befinner jag mig tillsammans med goda vänner uppe i bergen och upplever fantastiska soluppgångar”, berättar Charley Radclifffe, ambassadör för svenska SmellWell. Charley, upptäckte sin passion för bergsklättring när han var 27 år och han kom till Alperna för första gången. Han blev blixtförälskad i denna värld – som då var helt ny för honom och bestämde sig för att kasta sig in i den.

Han följde sin kärlek till bergen och flyttade från Storbritannien till de franska alperna 2014. Men vad består då denna passion av? Vad är anledningen till att fortsätta och inte vilja sluta?

“Jag är verkligen fascinerad av känslan av att utforska mina gränser – mina fysiska, mentala och känslomässiga gränser. När du är ute en 12-timmars dag, i utsatt terräng, och pressar dig hela dagen så får du en otrolig inblick i vem du är och vad du är gjord av. Jag älskar äventyret som bergen och – den vilda naturen erbjuder, men också av känslan av hur annorlunda det är från mitt tidigare liv i London. När andra trängs på överfyllda tåg, befinner jag mig med mina vänner i fantastisk natur – What’s NOT to love? ”

Charley säger att hans favoritberg är Aiguille du Midi i Chamonix (Frankrike), en tuff men alltid fantastisk miljö. “Som berg är det vackert men som lekplats är det oöverträffat! Du kan utföra klättring på sommaren, isklättring och skidåkning på vintern, och inte minst klassisk vandring året om. Börja dagen med att ta liften upp och sedan är det du som sätter gränserna för dina äventyr!”

När du är ute i bergen, startar du tidigt på morgonen och kommer hem sent. Det är viktigt att få dina skor torra och redo för morgondagens vandring. Därför använder Charley SmellWell och han tycker det funkar bra på flera sätt. “Först och främst så har jag många skor som verkligen luktar illa och behöver fräschas upp. Bergsklättringsskor, pjäxor, löparskor och inte minst mina handskar. Sedan jag började använda SmellWell har lukten försvunnit – nu kan de t o m lukta fräscht! En annan fördel är att påsarna hjälper till att torka upp fukten i skorna. SmellWell har definitivt blivit ett måste för alla mina skor” tillägger Charley glatt.

Se till att du följer Charleys adventures på Instagram och hans blogg.